Wist je dat de ontwikkeling van je kind volledig afhankelijk is van de reflexen. Reflexen zijn belangrijk voor onder andere het bewegen en het leren. Reflexen zijn al actief in de baarmoeder.
Bij baby’s vormen de primitieve reflexen de basis van het bewegen. Deze reflexen zijn alleen bedoeld om actief/aanwezig te zijn tijdens de eerste maanden na de geboorte. Naarmate baby’s ouder worden en meer controle over hun lichaam en bewegingen krijgen zullen de invloeden van de reflexen geleidelijk verminderen. Oftewel reflexen horen langzaamaan te verdwijnen zodat een baby en kind meer controle krijgt over de bewegingen.
Soms gebeurt het echter, om welke reden dan ook, dat de reflexen na deze tijd nog niet verdwijnen. Dit kan een barrière vormen bij het leren, bij de sensorische verwerking, de motorische ontwikkeling en de emotionele rijping.
Voorbeelden hulpvragen:
De primitieve reflexen kunnen op vele gebieden invloed hebben:
- Motorische problemen zoals, moeite met: balans, schrijven, vallen, botsen struikelen, onhandigheid, knippen, kleuren, veters strikken, zwemmen, fietsen
- Problemen met aanleren van schoolse vaardigheden: lezen, rekenen, schrijven, concentratieproblemen
- Leer- en ontwikkelingsproblematiek zoals: ADD/ADHD, ASS, dyslexie, dyspraxie, moeilijkheden met aandacht en begrip en coördinatieproblemen
- Paniekstoornissen, emotionele onbalans, gedragsproblemen, prikkelverwerkingsstoornissen
Methode
Bij Kind & Zo werken we volgens de methode ‘Rhythmic Movement Training International (RMTi)’.
De RMTi is een reflexintegratieprogramma dat is gebaseerd op de bewegingen en andere activiteiten die onze vroegste bewegingspatronen nabootsten die aan de basis liggen van het versterken of het opnieuw vormen van het postuur, rijping van het centrale zenuwstelsel, vestibulaire functie, sensorische verwerking, geheugen, leren, emoties en gedrag.
RMTi zorgt ervoor dat de primitieve reflexen integreren waardoor de bouwstenen van de ontwikkeling worden gecreëerd.
Therapie
Door middel van een intake en onderzoek beoordelen onze therapeuten welke reflexen nog actief zijn. Hierna maken zij samen met jullie een behandelplan waarin zij bepalen welke oefenen geschikt zijn.
Behandeling middels reflexintegratietherapie is een intensief traject waarbij de eerste periode wekelijks een afspraak zal worden gemaakt, waarna de frequentie afneemt. Huiswerkoefeningen zijn naast de afspraken in de praktijk van groot belang. Elke dag een paar minuten oefenen heeft op de lange termijn meer effect dan in één keer heel veel doen op onregelmatig basis.
Wij snappen dat bovenstaande wellicht vragen oproept. Ben je benieuwd of reflexintegratie mogelijk iets kan betekenen voor jullie kind? Neem dan contact met ons op om te overleggen.