Plagiocephalometrie (PCM)

Sinds het advies om jonge baby’s (i.v.m. de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel aanzienlijk toegenomen. Een afplatting van de schedel ontstaat door een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding houdt in dat uw kindje liggend op zijn rug steeds naar dezelfde kant kijkt en dus altijd op dezelfde kant van zijn hoofdje ligt. Dit gedrag kan zijn oorsprong hebben in de zwangerschap. Het kan echter ook ontstaan tijdens de geboorte of de eerste paar weken na de geboorte.

Wat is plagiocephalometrie (PCM)?

Met behulp van plagiocephalometrie kunnen we de ernst van de afplatting meten. Het is een meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen we de scheve afplatting (plagiocephalie) en de afplatting op de achterzijde van de schedel (bracycephalie) vastleggen in een getal. Zo kan in verloop van tijd bepaald worden of er na behandeling veranderingen zijn in de vorm van de schedel en of er een reden is voor helmtherapie. De meting is niet pijnlijk of belastend voor uw baby.

Hoe wordt de meting gedaan?

We brengen een (thermoplast) bandje  om het hoofdje aan. Dit bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Op het bandje worden de loodrechte posities van de neus en oren gemarkeerd. Vervolgens wordt het bandje gekopieerd op papier waarna we precieze metingen kunnen doen. De uitkomst geeft aan of spontaan herstel te verwachten is of dat er eventueel een helm nodig is.

Wanneer wordt er gemeten?

Afhankelijk van de mate van scheefheid meten we bij aanvang van de therapie en met de leeftijd van ca 5 maanden. Zo ontstaat er een evaluatief moment en worden de vorderingen zichtbaar.

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen. Er zal eerst een kinderfysiotherapeutisch onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek is zeer belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de voorkeurshouding.